hoorn bezienswaardigheden hoorn

Hoorn bezienswaardigheden: 3 mooie plekken

Ontdek waarom Hoorn de parel van het IJsselmeer wordt genoemd.

Hoorn is een idyllisch en gezellig havenstadje. Met een rijke geschiedenis, historische bezienswaardigheden en fraaie natuur in de omgeving.

Hoorn beleefde zijn gloriedagen in de 17e eeuw. De stad was een belangrijk handelscentrum en werd zo een zeer welvarende stad. En dat zie je nu nog aan de prachtige oude monumenten.

Hoorn is een leuke bestemming voor een dagje uit of een weekend weg. Maar waar ga je naartoe? Deze 3 bezienswaardigheden mag je zeker niet missen.

Hoorn bezienswaardigheden: 3 mooie plekken om te bezoeken

Roode Steen Hoorn

Ontdek de Roode Steen in Hoorn, het centrale plein van de stad. Ook wel de Kaasmarkt genoemd. Het is het kruispunt van 5 historische straten en steegjes. Het plein en de straten het Grote Oost, en het West liggen op de Westfriese Omringrijk. Het oudste deel van Hoorn.

Aan de Roode Steen zijn het Westfries Museum en de Waag gevestigd. Op het midden van het plein staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, een VOC-gouverneur. Op het plein werd vroeger ook de kaasmarkt gebouwen. Deze traditie is in de zomer van 2007 weer in ere hersteld.

Bezichtig de Hoofdtoren

Bezichtig de Hoofdtoren in Hoorn. De blikvanger van het waterfront van Hoorn. Een oude verdedingstoren gebouwd in 1532. Zelfs voor die tijd bevond zich op deze plek al een houten pier, genaamd het Houten Hoofd. Later groeide Hoorn uit tot een belangrijk handelscentrum waarbij de verdedigingstoren in de haven ook zeer belangrijk was.

Leuke tip: ga een hapje eten in het restaurant het Houten Hoofd, gevestigd in de toren. Je komt hier als je de ronde spiltrap naar boven neemt. Vanuit het restaurant geniet je ook van een mooi uitzicht over de haven en de stad.

Neem een kijkje bij de Oosterpoort

Neem een kijkje bij de Oosterpoort, de enige overgebleven stadspoort van Hoorn. De poort stamt uit 1578. Later, in 1601, werd er nog een klein huisje op de poort geplaatst. Speciaal voor de poortwachter.

Toen de poort gebouwd werd, was de stad nog helemaal afgeschermd via een muur. De stad was toegankelijk via vier stadspoorten. Hiervan is de Oosterpoort als enige overgebleven. De poort werd niet direct gebouwd om hiermee de stad te verdedigen, maar vooral om te controleren wie Hoorn wilde binnenkomen en verlaten. Vanuit de poort werd ook tol- en accijns gehefd om niet welkome bezoekers tegen te houden.

Nog meer tips en informatie over Hoorn bezienswaardigheden? Kijk ook zeker eens op de website van Hoorn.nl.

hoorn bezienswaardigheden stad