hanzestad zwolle gracht

Bezienswaardigheden Zwolle: 5 historische attracties

Wat zijn de 5 mooiste historische bezienswaardigheden in Zwolle?

Met Sleutels van de stad ontdek je samen de mooiste plekken van een stadje. Ook voor de prachtige Hanzestad Zwolle hebben wij een speurtocht. In deze blog vind je de lijst ‘bezienswaardigheden Zwolle’ met 5 historische attracties om te bezoeken in Zwolle. Speel je Sleutels van de stad in Zwolle, dan brengt de route je langs al deze mooie plekken. Heb jij al zin om op ontdekking te gaan? 

Zwolle was ooit een vestingstad. Dat kun je nog zien aan de mooie grachten van de stad. Ook de historische Sassenpoort is een overblijfsel van de verdedingswerken van de stad. Zwolle was een Hanzestad en de handel zorgde voor rijkdom en welvaart. Dus waren er ook goede verdedingswerken nodig.

Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. De historische binnenstad wordt omringd door de grachten in de vorm van een ster. Binnen de grachten ontdek je het oude middeleeuwse centrum. Met een aantal prachtige historische bezienswaardigheden. Wij hebben de 5 mooiste historische attracties verzameld in dit artikel.

grachten bezienswaardigheden zwolle

De Grote kerk, het hart van de bezienswaardigheden Zwolle

De Grote kerk, of Sint-Michaëlskerk, staat op de Grote markt in het midden van de binnenstad. Het wordt ook wel het kloppende hart van de binnenstad genoemd. In de kerk is namelijk het Academiehuis gevestigd. Hier is plek voor cultuur, kunst en allerlei educatieve activiteiten. Het programma is veelzijdig: van debatten tot concerten en van films tot eindexamenexposities.

Verder is de kerk ook één van de mooiste bezienswaardigheden Zwolle. Van de buitenkant is het aanzicht indrukwekkend, maar het is ook zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen. Een mooie bezienswaardigheid is het vierklaviers orgel. Een groot en omvangrijk instrument. Een ander bijzonder object is de preekstoel van de hand van Adam Straesz.

De mooiste boekenwinkel van Nederland

De boekenwinkel Waanders in de Broeren wordt door velen de mooiste boekenwinkel van Nederland genoemd. De boekhandel is gevestigd in de Broerenkerk. Een monumentale kerk met een rijke historie.

Het is een mooi aanzicht. De talloze boeken in de oude kloosterkerk. Een mooie plek om rond te dwalen en om een kijkje te nemen in de uitgebreide boekencollectie. In de kerk bevindt zich ook een restaurant waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Ook worden er regelmatig concerten, lezingen en exposities georganiseerd.

De boekenwinkel is ook de ideale start voor een dagje uit in Zwolle. In de winkel vind je namelijk een toeristisch informatiepunt.

wanders in de broeren boekenwinkel

Beklim de Peperbustoren

De Peperbus is de stadstoren van Zwolle. Het is de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Een middeleeuwse kerk in gotische bouwstijl. Een populaire bezienswaardigheid in Zwolle. De toren is 75 meter hoog. Vanaf de toren heb je een fraai uitzicht over de stad.

De Peperbus beklimmen? Dat kan! Tijdens openingstijden van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek kun je naar de top van de toren. In de zomerperiode, vanaf 1 mei t/m 31 oktober, kan dit tussen 11.00 uur en 16.30 uur (op maandag vanaf 13.30 uur). In de winterperiode, tussen 1 november en 30 april, kan dit op maandag t/m zaterdag tussen 13.30 uur en 15.30 uur.

Museum de fundatie: een opvallende verschijning

Museum de fundatie is gevestigd in een opvallend gebouw. Het voormalige Paleis van Justitie. Gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1838 en 1841, naar ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Sinds 2004-2005 is het museum hier gevestigd.

Het meest opvallende deel van het gebouw is het dak. Een ellipsvormige constructie die boven op het bestaande gebouw ligt. Dit vormt een mooi contrast met de rest van het gebouw wat juist een klassieke uitstraling heeft. Daarbij is het zo gemaakt dat de buitenkant meekleurt met de lucht en dat geeft een bijzonder licht. Een mooi effect wat al vanuit de straten rondom het museum is te aanschouwen.

Het museum bezit een uitgebreide collectie beeldende kunst. Met werken van onder andere Piet Mondriaan, Karel Appel en Vincent van Gogh.

museum de fundatie zwolle

Unesco monument: de Sassenpoort

De Sassenpoort is onderdeel van de stadsmuur van Zwolle. De stadsmuur werd gebouwd aan het einde van de 14de eeuw en begin 15de eeuw als onderdeel van de verdedigingswerken van Zwolle. Toen werd een stadsmuur gebouwd rondom de gehele binnenstad. Destijdens werden er 23 toren opgenomen in de muur, daar zijn er nu nog slechts 3 van overgebleven.

Van de 8 stadspoorten die in de stadsmuur werden aangebracht, is alleen de Sassenpoort bewaard gebleven. Een uniek stukje historie dus. En een prachtige bezienswaardigheid als ingang naar het centrum. De Sassenpoort staat in de Top 100 van Nederlandse Unesco monumenten. Eén van de mooiste bezienswaardigheden Zwolle. Hier moet je dus zeker even een kijkje nemen.

Speel Sleutels van de stad in Zwolle en ontdek al deze mooie plekken op de route. Lukt het jullie om de geheime opdracht op te lossen?

Nog meer informatie over wat er te zien en te doen is in Zwolle? Kijk dan op de website van Visit Zwolle.