rijksburcht cochem moezelstreek

Rijksburcht Cochem: hoogtepunt in de Moezelstreek

Een belangrijke bezienswaardigheid met een schitterend uitzicht. 

Rijksburcht Cochem is letterlijk het hoogtepunt van je bezoek aan Cochem. Het kasteel torent ongeveer 100 meter boven de stad uit. Het is één van de meest bekende bezienswaardigheden in de Moezelstreek. En absoluut de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen vanwege het kasteel zelf maar ook vanwege het schitterende uitzicht over de regio.

Van ruïne tot belangrijke bezienswaardigheid

Rijksburcht Cochem werd ongeveer rond het jaar 1000 gebouwd. De plek werd gekozen vanwege de goede, strategische ligging. Tijdens de oorlog in 1689 werd het kasteel in brand gestoken en opgeblazen met mijnen. Even daarna werd ook het stadje Cochem bijna volledig verwoest.

Ongeveer 200 jaar lang was de burcht een ruïne, totdat een Berlijnse koopman de grond kocht. Zijn naam was Louis Ravené. Onder zijn leiding werd de burcht weer opbouwd in de 19e eeuwse stijl. Ruim 75 jaar bleef de burcht in zijn bezit als zomerverblijf. In 1942 werd de Rijksburcht Cochem eigendom van het Duitse Rijk. In 1978 werd het kasteel eigendom van de stad Cochem en is sindsdien  een belangrijke bezienswaardigheid.

rijksburcht cochem kasteel

Een rondleiding in rijksburcht Cochem

Ga je de Reichsburg bezoeken, dan is het leuk om een rondleiding te volgen. Deze duurt ongeveer 40 minuten. Niet zo lang, dus ook prima te doen met kinderen. Je ziet dan de mooiste kamers en vertrekken van het kasteel. En leerzaam is het ook, want de gids vertelt je alles over de geschiedenis van de burcht.

In het zomerseizoen zijn er iedere dag rondleidingen in het Duits. Tussen 9.00 en 17.00 uur, waarbij er iedere 15 minuten een nieuwe van start gaat. Wil je graag een rondleiding volgen in het Nederlands? Deze starten dagelijks om 14.00 uur en in de vakanties zelfs meerdere keren per dag. Kijk voor de meest actuele informatie even op de website van Rijksburcht Cochem.

Genieten van het uitzicht vanaf het Burchtrestaurant

Rijksburcht Cochem heeft een prima restaurant met een overdekt terras. Vanaf dit terras geniet je van een schitterend uitzicht over het stadje Cochem en de Moezel. Bestel een koffie en een stukje taart en geniet van het uitzicht. Lunchen kan hier ook. Het restaurant biedt een ruime keuze aan koude en warme gerechten. Het burchtrestaurant is vanaf maart tot november dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Wil je nog meer zien, leren en ontdekken in Cochem? Speel dan Sleutels van de stad Cochem. Een leuke speurtocht langs de mooiste plekjes van het stadje.