bezienswaardigheden gorinchem

Bezienswaardigheden Gorinchem: 7 plekken om te bezoeken

Op ontdekking langs de vestingwallen en wandelen in de oude binnenstad. 

Met Sleutels van de stad ontdek je samen de mooiste plekken van een stadje. Ook voor de unieke vestingstad Gorinchem hebben wij een speurtocht. In deze blog vind je 7 plekken om te bezoeken in Gorinchem. Speel je Sleutels van de stad in Gorinchem, dan brengt de route je langs al deze mooie plekken. Heb jij al zin om op ontdekking te gaan? 

Gorinchem is de grootste vestingstad van Nederland, prachtig gelegen aan de Merwede en de Linge. De vesting zoals deze nu staat werd rond 1600 gesticht. De oorspronkelijke vestingwallen met bastions zijn nog vrijwel helemaal intact. Dat maakt Gorinchem een unieke stad in Nederland.

Het wandelpad over de vestingwallen loopt helemaal rond de stad. Deze route is ongeveer 5 kilometer lang. Vanaf de stadswallen heb je mooie uitzichten over de rivieren. Langs de vestingwallen vind je een aantal mooie bezienswaardigheden, maar ook in de binnenstad is genoeg te zien. Wij selecteerden 7 mooie plekken om te bezoeken: bezienswaardigheden Gorinchem.

Ga je graag op ontdekking in Gorinchem en andere mooie stadjes?
[mks_button size=”medium” title=”BEKIJK SPEURTOCHTENPAKKET” style=”squared” url=”https://www.foodreizen.nl/bestel-digitaal” target=”_self” bg_color=”#50aeb5″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Grote kerk Gorinchem

De Grote kerk Gorinchem staat op de Groenmarkt in het oude centrum. In de kerk vindt je onder andere de graftombes van de Van Arkels. Een familie die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Gorinchem.

De Grote kerk is tegen de Grote Toren aangebouwd. Deze toren wordt ook wel de ‘Sint-Janstoren’ genoemd. Van mei t/m september kun je elke zaterdag om 13.00 en 15.00 uur de Grote Toren beklimmen. De toren is 44 meter hoog. Boven heb je een mooi uitzicht over de vesting en de mooie omgeving van Gorinchem.

Grote markt Gorinchem en het Gorcums museum

De Grote markt Gorinchem is misschien wel de meest gezellige plek van de stad. Rondom het plein vind je diverse cafés en restaurants. Bij espressobar Hugo kun je terecht voor een lekker kopje koffie of thee, en voor heerlijke taartjes en broodjes. De kinderen eens iets nieuws laten proberen? Bestel de speciale kinderkoffie. Liever een ijsje? Dat is natuurlijk altijd goed. Naast Hugo vind je ijssalon Venezia, met de lekkerste ijsjes van Gorinchem.

Op de Grote Markt Gorinchem, in het oude stadhuis, is ook het Gorcums museum gevestigd. Het stedelijk museum van de stad met moderne kunst en werken van diverse zeventiende-eeuwse schilders uit Gorinchem. Kortom, de Grote markt hoort zeker thuis op het lijstje van bezienswaardigheden Gorinchem.

grote markt gorinchem museum

Molen Nooit Volmaakt

Molen Nooit Volmaakt is een korenmolen uit 1717, die werd gebouwd nadat de vorige molen op deze plek in 1717 door een storm werd verwoest. De molen heeft een mooie plek, op één van de bastions aan de rand van de vesting. Omringd door groen en vlakbij rivier de Linge. Bij de molenwinkel, die op zaterdag en woensdagmiddag is geopend, vind je graan- en meelproducten, molenbrood en streekproducten.

De Linge en de Lingehaven

Rivier de Linge stroomt dwars door de binnenstad van Gorinchem. Langs de kade van de Linge kun je een mooie stadswandeling maken. Wandel bijvoorbeeld vanaf de Visbrug, over de Appeldijk, richting de Lingehaven.

Ga zeker ook even kijken in de Lingehaven. In deze zogenoemde passantenhaven is voldoende plek voor boten om af te meren. Een mooie plek om even rond te dwalen. Zeker ook in de avond, wanneer de lichtjes gaan branden in de huizen rondom de haven.

lingehaven gorinchem

Buiten de Waterpoort

Net buiten de vesting vind je het terrein ‘Buiten de waterpoort’. Dit park biedt voldoende gelegenheid voor ontspanning. Maak een wandeling langs het water of geniet van een ijsje op het terras van het restaurant. Willen de kinderen even spelen? In het park is ook een klimtoestel te vinden.

Op zoek naar nog meer avontuur met de kinderen? Vlakbij Gorinchem is ook Slot Loevestein gevestigd. Vanaf ‘Buiten de Waterpoort’ stap je zo op de veerboot naar dit prachtige kasteel. Zo maak je het dagje uit in Gorinchem helemaal compleet.

buiten de waterpoort gorinchem

Dalempoort: bezienswaardigheden Gorinchem

Op het lijstje bezienswaardigheden Gorinchem staat ook de Dalempoort. Eén van de vier oorspronkelijke stadspoorten in Gorinchem. De Dalempoort is als enige overgebleven. De andere poorten moesten in het verleden plaatsmaken voor het groeiende verkeer. De Dalempoort stamt uit 1597 en heeft bovenop een torentje met een uurwerk.

Vanaf de Dalempoort kun je een mooie wandeling maken richting molen De Hoop. Je loopt een stukje door de natuur en hebt een mooi uitzicht over de molen en de stadswallen.

dalempoort gorinchem

Molen De Hoop

Molen De Hoop is een prachtige molen gevestigd op de stadswal van Gorinchem. De molen mag zeker niet ontbreken op het lijstje van bezienswaardigheden Gorinchem. Deze bezienswaardigheid is vanaf het water al goed te aanschouwen.

Molen De Hoop is in 1764 gebouwd. De molen had lange tijd geen naam. Pas in 1879 kreeg de molen zijn naam van de destijds nieuwe eigenaar A.J. van de Water. In het weekend draait de molen soms nog en deze is dan tijdens openingstijden te bezichtigen.

molen de hoop gorinchem

Speel Sleutels van de stad in Gorinchem en ontdek al deze mooie plekken op de route. Lukt het jullie om de geheime opdracht op te lossen?

Nog meer informatie over wat er te zien en te doen is in Gorinchem? Kijk dan op de website van Mooi Gorinchem.