slot loevestein kasteel gorinchem

Slot Loevestein: het kasteel vol met spannende verhalen

Het eeuwenoude kasteel waar oude verhalen weer tot leven komen.

Met Sleutels van de stad ontdek je samen de mooiste plekken van een stadje. We laten ook graag zien wat de leukste tips zijn voor tussendoor. Een leuke tip voor Sleutels van de stad Gorinchem is Slot Loevestein. Vanuit Gorinchem kun je met de boot naar dit eeuwenoude kasteel, waar je allerlei spannende verhalen kunt herbeleven. 

Slot Loevestein is een kasteel van ongeveer 650 jaar oud, gebouwd in 1357 in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne. Het kasteel staat in Poederoijen, vlakbij de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem. De locatie werd gekozen vanwege de strategische ligging. Op de grens van de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. En de Maas en Waal komen hier samen.

Slot Loevestein is één van de bekendste kastelen van Nederland. Dat is mede dankzij het verhaal van de ontsnapping van de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot. Hij wist ooit te ontsnappen uit Slot Loevestein door zich te verstoppen in een boekenkist. Nu wordt in het museum speciaal voor kinderen het verhaal ‘Ontsnapt’ verteld, waarbij kinderen zelf in de boekenkist mogen klimmen.

Tegenwoordig is het kasteel een rijksmuseum. Je kunt hier de geschiedenis van Slot Loevestein herbeleven. Met een persoonlijke sleutel kun je zelfstandig het kasteel verkennen, presentaties bekijken en verhalen interactief beleven.

slot loevestein schilderij

Slot Loevestein voor kinderen

Museums saai? Echt niet! Slot Loevestein is zo’n museum dat juist hartstikke leuk is voor kinderen. Het kasteel zit vol met spannende verhalen. Kinderen kunnen deze gaan ontdekken, door te speuren, spelen, kijken en leren.

Met een sleutel ga je zelf op verkenning. Op verschillende plaatsen in de vesting en het kasteel zijn interactieve presentaties met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Je speelt spellen waarbij je meer te weten komt over kruit en wapens. In de schuilkelder ervaar je zelf hoe het is als er hoog water dreigt. En je mag zelf in de boekenkist van Hugo de Groot zitten. Wie was die man eigenlijk? Ook dat leer je in het museum. Extra leuk: in de kelder van het kasteel kunnen kinderen zich verkleden tot een echte ridder of jonkvrouw.

slot loevestein kinderen

Met de veerboot naar Slot Loevestein

De leukste weg om bij Slot Loevestein te komen is over het water. Vanuit Gorinchem vaart een veerboot naar het kasteel. Zo is de weg naar het kasteel Gorinchem al een leuke beleving. Ook met de auto is de locatie goed te bereiken. En parkeren kan op de ruime parkeergelegenheid. Op de website van Slot Loevestein vindt je meer praktische informatie.

Speel je Sleutels van de stad in Gorinchem, dan is het leuk om dit te combineren met een bezoek aan Slot Loevestein.