deventer bezienswaardigheden

Deventer bezienswaardigheden: 5 historische plekken

Bezoek de historische stad met de prachtige pleinen en oude monumenten.

Deventer is een prachtige historische Hanzestad, gelgen aan de IJssel. Eén van de oudste steden van Nederland. De binnenstad is mooi, charmant en sfeervol. Met pittoreske straatjes en pleintjes, en bijzondere oude monumenten. Ga je een dagje weg naar Deventer om deze stad te ontdekken? Dan mag je deze 5 historische bezienswaardigheden zeker niet missen.

Ga je graag op ontdekking in mooie stadjes?
[mks_button size=”medium” title=”BEKIJK SPEURTOCHENPAKKET” style=”squared” url=”https://www.foodreizen.nl/bestel-digitaal” target=”_self” bg_color=”#50aeb5″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Deventer bezienswaardigheden: dit moet je gezien hebben!

De Brink: het centrum van Deventer

De Brink is het centrum van Deventer. Een gezellig plein waar diverse cafés maar ook musea aan grenzen. Vroeger was de Brink het handelscentrum waar kooplieden bij elkaar kwamen. Dit is zo ontstaan omdat het plein een mooie centrale ligging heeft tussen de IJsselkade en de monding van de Schipbeek.

Midden op de Brink staat de Wilhelminafontein. Zo genoemd naar aanleiding van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Op de fontein staat de Deventer Stedenmaagd, met in haar handen een laurierblad en een schild met het stadswapen.

De Waag

Op de Brink staat het markante en meest iconische gebouw van Deventer: de Waag. Het oudste waaggebouw van Nederland. En misschien wel het mooiste gebouw van Deventer. Maar één ding valt direct op aan de Waag: het gebouw staat scheef. Dat komt door het inzakken van de grond van de verdedigingswal waarop de Waag in 1528 werd gebouwd.

Vroeger werden in de Waag handelswaren gewogen. Hiermee werd de handel op de Brink eerlijk gehouden. De kooplieden betaalden voor het wegen en zo was het weeggeld een belangrijke inkomstenbron van de stad. De Waag is nu al ruim 100 jaar een museum waar regelmatig mooie exposities te bewonderen zijn. Als het gaat om Deventer bezienswaardigheden mag je De Waag zeker niet missen.

Achter de Waag is ook nog genoeg te zien en te beleven. Hier staat ondere andere het rijksmonument De Drie Haringen. Een prachtig pand met een rijke geschiedenis. Achter De Drie Haringen staat ook het Speelgoedmuseum. Waar je alles leert over speelgoed van vroeger en nu.

Oudste stenen huis van Nederland

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Het zal je dan ook niet verbazen dat in Deventer ook het oudste nog bestaande stenen woonhuis van Nederland staat. Dit is de Proosdij in de Sandrasteeg. De kern van het huis werd gebouw rond het jaar 1130.

Het monument werd in de jaren 90 gerestaureerd. Aan het monument is ook een overkapping geplaatst. Zo blijft het beschermt tegen het weer en blijft het monument zo goed mogelijk intact.

Het Grote Kerkhof en de Lebuinuskerk

De binnenstad van Deventer staat bekend om de mooie pleinen. Eén van die mooie pleinen is het Grote Kerkhof. Rondom het plein staan een aantal prachtige gebouwen. De grote blikvanger is de Lebuinuskerk. Een gotische kerk die werd gebouwd tussen 1450 en 1525. De bouw van de kerk duurde dus maarliefst 75 jaar. Een bijzondere bezienswaardigheid. Dat blijkt ook uit het feit dat de kerk is opgenomen in de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten staat. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor diensten en evenementen.

Aan de andere kant van het Grote Kerkhof staan zowel het oude als nieuwe stadhuis. Naast elkaar waardoor je de historische en moderne architectuur mooi met elkaar kunt vergelijken.

deventer bezienswaardigheden stadhuis

Het mooiste straatje van Nederland: de Walstraat

Dit is misschien wel het mooiste straatje van Nederland: de Walstraat. Een prachtig historisch straatje. Met allerlei leuke vintage winkeltjes. Woonwinkeltjes, antiek winkeltjes maar ook voor snoep en chocolade kun je hier terecht. Naast leuke winkeltjes vind je in de Walstraat ook een aantal kleine sfeervolle restaurants.

Vanuit De Walstraat loop je zo het Bergkwartier in. Een mooie oude buurt om even rond te dwalen. In de winter is deze wijk het decor van het Dickens Festijn. Dan waan je je in de 19e-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. Breng ook zeker een bezoek aan de Bergkerk. Een van oorsprong Romaanse kruisbasiliek die in de jaren 1198–1209 werd gebouwd.

Meer tips en informatie over Deventer bezienswaardigheden vind je op de website van Deventer.info.