leeuwarden bezienswaardigheden de waag

Leeuwarden bezienswaardigheden: 6 mooie plekken

Ontdek de stad met de mooie grachten en historische gebouwen.

Leeuwarden is een mooie historische stad. Ook dankzij de prachtige grachten. Dat maakt Leeuwarden ook een mooie stad om vanaf het water te verkennen. Zo zie je de stad ook vanuit een ander perspectief. Bekijk hier onze tips voor de mooiste Leeuwarden bezienswaardigheden.

Leeuwarden bezienswaardigheden: wat zijn de mooiste plekken?

De Waag

Misschien wel het mooiste gebouw van Leeuwarden: De Waag. Dit gebouw staat midden op het Waagplein. Het hart van de stad Leeuwarden. Een mooie plek om te genieten van een drankje op één van de terrasjes. Met daarbij een mooi uitzicht over het plein en de gracht. In het gebouw is een café gevestigd.

De Waag was vroeger een belangrijk gebouw. Hier kwamen de handelaren om goederen te wegen. Pas daarna mochten zij deze verkopen op de markt. De Waag was belangrijk voor een stad om aanzien te krijgen als betrouwbare markt. De Waag is één van de mooiste bezienswaardigheden Leeuwarden.

Sint-Bonifatiuskerk

De Sint-Bonifatiuskerk is een indrukwekkende kerk. Met de hoogste kerktoren van heel Friesland. Het is zelfs mogelijk om naar de top van de toren te klimmen. Hier wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Ook de binnenkant van de kerk is de moeite waard om te bekijken. Bijvoorbeeld de glas-in-lood ramen zijn erg fraai.

De Prinsentuin

Even de rust opzoeken in de stad? Ga dan naar de Prinsentuin. Dit fraaie park werd aangelegd door Willem Frederik van Nassau. Toen het park werd geopend, werd tegelijkertijd ook het einde van de Tachtigjarige oorlog gevierd.

De Prinsentuin is een mooi en groen park met een prachtig meer. Rondom het meer kun je een mooie wandeling maken. In het park is ook een restaurant waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Kortom: de Prinsentuin is een fijne plek om even bij te komen van je tocht langs de andere Leeuwarden bezienswaardigheden.

Oldehove

Wanneer je hoort van een ‘scheve toren’ dan denk je waarschijnlijk aan de toren van Pisa! Maar de Oldehove in Leeuwarden is nog schever dan die bekende toren in Italië. Deze kerktoren werd gebouwd in de zestiende eeuw. Hierbij was het idee dat de toren een concurrent zou worden van de bekende Martinitoren in Groningen. Dat is qua hoogte niet helemaal gelukt. Desondanks is de Oldehove één van de mooiste bezienswaardigheden Leeuwarden.

De Blokhuispoort

De Blokhuispoort is een voormalige gevangenis. Het gebouw heeft een lange geschiedenis. Het werd gebouwd door de Saksen, als een soort fort. Later werd het gebouw gebruikt door de Spanjaarden. En nadat zij in 1580 de stad verlieten, werd de Blokhuispoort omgetoverd tot gevangenis. Tot 2007, toen pas sloot de gevangenis. Nu is het mogelijk om een rondleiding te krijgen van een oude gevangenis bewaarder. Elke zaterdag om 14.00 uur en 16.00 uur. Dit kost 10 euro en is inclusief een kop koffie en gebak bij Café de Bak (toepasselijke naam).

leeuwarden bezienswaardigheden de blokhuispoort

Het Princessehof

In Leeuwarden vind je een aantal leuke en leerzame musea zoals het Fries museum en het Fries Verzetsmuseum. Maar naar ons idee is ‘Het Princessehof’ van alle musea het leukste om te bezoeken.

Het museum is gevestigd in een prachtig historisch gebouw. Het museum staat in het teken van keramiek en porselein. Oorspronkelijk was het Princessehof een klein stadspaleis in Leeuwarden. De vroegere bewoonster was een grote liefhebber van keramiek. En nu is in haar woning dus een museum gevestigd waar prachtige keramiek collecties worden getoond van over de gehele wereld. Hoe bijzonder is dat?

Nog meer tips voor je bezoek aan Leeuwarden of op zoek naar meer informatie over de Leeuwarden bezienswaardigheden? Bezoek dan de website van Visit Leeuwarden.