enkhuizen bezienswaardigheden enkhuizen

Enkhuizen bezienswaardigheden: 5 mooie plekken

Op ontdekking in het vissersdorp aan het IJsselmeer.

Het Hollandse vissersdorp Enkhuizen staat bekend om de mooie huisjes, monumenten en de historische bezienswaardigheden.

De stadsmuren, prachtige herenhuizen, grachten en kerken. De binnenstad van Enkhuizen herinnert je aan de rijke historie van de stad. De haven was zeer belangrijk voor de VOC en zo werd Enkhuizen één van de meest welvarende steden van Nederland.

Enkhuizen ligt aan het IJsselmeer, niet ver van Amsterdam. Het is dan ook een populaire plaats voor een dagje uit of weekend weg. In het centrum van Enkhuizen vind je een aantal goede hotels. Voor een hapje en een drankje heb je volop keuze uit restaurants en terrassen.

Enkhuizen bezienswaardigheden: welke 5 plekken moet je zeker bezoeken?

De Drommedaris: de oude stadspoort

De Drommedaris, ook wel Ketenpoort genoemd, is de blikvanger van Enkhuizen. De toren dateert uit 1540. De stadspoort was onderdeel van de oude stadsmuur die om Enkhuizen stond. Vanaf de toren had men uitzicht over de Zuiderzee en zo kon men de havens van de stad bewaken. Later werd de toren ook nog gebruikt als gevangenis en opslagplaats. De Drommedaris is nu een cultureel centrum. Daarvoor werd de toren flink gerenoveerd.

enkhuizen bezienswaardigheden drommedaris

Bezichtig het fraaie stadhuis Enkhuizen

Het stadhuis van Enkhuizen is een prachtig monument gebouwd in 1686 – 1688. Het toonbeeld van de grote en welvarende stad die Enkhuizen in de Gouden Eeuw was. Het doel van de bestuurders destijds was niet alleen een nieuw stadhuis, maar ook een statussymbool. Het werd gebouwd door dezelfde bouwmeester als die van het paleis op de Dam in Amsterdam. Je ziet dan ook de gelijkenis tussen de 2 gebouwen.

Het interieur is voorzien van mooi schilderwerk. De werkkamers worden nog altijd gebruikt. De historische Schepenenkamer is nu een populaire trouwlocatie. Het stadhuis is één van de mooiste bezienswaardigheden Enkhuizen.

Proef de historie in het Waaggebouw

Het Waaggebouw in Enkhuizen is een goed bewaard gebleven monument. Het is één van de weinige gebouwen in Noord-Nederland uit de periode van de vroege renaissance. Een bezoek aan het gebouw geeft een mooie inkijk in die periode. Zelfs het originele weegmechanisme van de weeghal is nog intact. Zo is de Enkhuizer Waag één van de mooiste Enkhuizen bezienswaardigheden.

Westerkerk Enkhuizen: Unesco monument

De Westerkerk Enkhuizen staat op de Unesco lijst bij de ‘top 100′ van Nederlandse monumenten. In de zomermaanden is de kerk open voor bezoek in de middag, van dinsdag tot en met zondag.

In de Westerkerk Enkhuizen vind je een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het koorhek uit 1547, de preekstoel uit 1566 en een schitterend orgel uit 1549. Er was lange tijd onduidelijkheid over het exacte bouwjaar van de kerk. Naar aanleiding van een onderzoek in 2000 is vastgesteld dat de bouw rond 1470 moet hebben plaatsgevonden.

Ervaar de geschiedenis in het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een populaire attractie om te bezoeken. Het museum ligt aan het IJsselmeer. Hier beleef je oude verhalen over de vroegere Zuiderzee. Je leert hoe de mensen destijds leefden en kunt het ook zelf ervaren.

Het Zuidermuseum bestaat uit een buiten- en binnenmuseum. Het buitenmuseum bestaat uit authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Je kunt zelfs meekijken bij de ambachtslieden. Ook worden er designpresentaties gegeven, geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. In het binnenmuseum (hele jaar open) bewonder je de collecties met een hedendaagse insteek. Je kunt hier zelf het leven aan de voormalige Zuiderzee ervaren in een interactieve tentoonstelling.

enkhuizen bezienswaardigheden zuiderzeemuseum

Nog meer inspiratie en tips voor Enkhuizen bezienswaardigheden? Kijk eens op de website van Visit Enkhuizen.