porta nigra trier bezienswaardigheden

Trier bezienswaardigheden: 7 highlights in de stad

Wat mag je niet missen bij je bezoek aan de oudste stad van Duitsland?

Trier is de oudste stad van Duitsland, ontstaan in de Romeinse tijd. Het is een populaire toeristische trekpleister en dat is niet voor niets. De oude stad is historisch, sfeervol en heeft prachtige bezienswaardigheden. In Trier vindt je indrukwekkende gebouwen uit de Romeinse tijd zoals de Porta Nigra, de Dom van Trier en de Basiliek van Constantijn. Veel van deze gebouwen staan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.

En Trier heeft nog meer te bieden. Ga naar de Hauptmarkt, het grote plein van Trier. Of bezoek de leuke winkeltjes in het centrum. Je kunt je makkelijk een aantal dagen vermaken in deze stad. Tip: speel een leuke en leerzame speurtocht in Trier.

Wat ook leuk is om te doen? Een ritje met de Römer Expres. Dit toeristentreintje brengt je langs allerlei highlights van Trier, zoals de Dom, de Thermen am Forum en het Karl-Marx-huis. Het ritje duurt ongeveer 35 minuten en de trein vertrekt bij de Porta Nigra.

Boek een activiteit in Trier.

Trier bezienswaardigheden: welke 7 highlights moet je zeker bezoeken?

Porta Nigra

De Porta Nigra, oftewel ‘De zwarte poort’, is de meest bekende bezienswaardigheid van Trier. Veel mensen kennen de stad vanwege dit gebouw. De Porta Nigra is een indrukwekkende stadspoort. De poort is een overblijfsel uit de Romeinse tijd en was onderdeel van de stadsmuur van Trier in de Romeinse periode.

De poort heeft een donkere kleur, maar echt zwart is het ook weer niet. Het bouwwerk stamt uit de 2de eeuw maar de naam ‘zwarte poort’ is pas later ontstaan. Namelijk toen de van oorsprong gele zandsteenblokken verweerden tot de donkere kleur die de poort nu heeft. De Porta Nigra is één van de meest imposante Trier bezienswaardigheden.

De Dom van Trier

De Dom van Trier staat midden in de historische binnenstad. Op het voormalig paleiscomplex van Constantijn. De Dom is één van de grootste kerken uit de klassieke oudheid. Maar het gebouw was nog bijna vier keer zo groot als dat hij nu is.

Het is één van de mooiste Trier bezienswaardigheden. En zeker de moeite waard om ook eens aan de binnenkant te bekijken. De bijzondere schilderingen, de indrukwekkende akoestiek en de oude overblijfselen uit het Romeinse rijk.

dom van trier bezienswaardigheden

Hauptmarkt

De Hauptmarkt is het grote plein van Trier. De meest bruisende plek van de stad. Heerlijk om rond te dwalen of om te vertoeven op één de terrasjes. En in de winter wordt hier ieder jaar een gezellige kerstmarkt georganiseerd. Op het sfeervolle plein is aantal wat te beleven. Neem ook een kijkje bij de fontein met de Heilige Petrus. Rondom het plein staan fraaie kleurrijke huizen uit de Middeleeuwen en Renaissance.

hauptmarkt trier bezienswaardigheden

Paleis van Trier

Eén van de mooiste gebouwen in Trier is het keurvorstelijk paleis. Het gebouw staat naast de indrukwekkende basiliek van Constantijn. Van de 17e eeuw tot 1794 was het paleis de residentie van de keurvorsten van het Aartsbisdom Trier.

Het gebouw wordt nu door de overheid gebruikt. De tuin is wel open voor publiek. Een prachtig tuincomplex in barokke stijl. Ga hier zeker een kijkje nemen. Bewonder de standbeelden van de Griekse goden en de resten van de middeleeuwse stadsmuur.

De basiliek van Constantijn

Nog zo’n indrukwekkend gebouw: de basiliek van Constantijn. Of de Basilica van Constantijn. Dit was het paleis van Constantijn de Grote. Ook deze bezienswaardigheid staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een enorm groot gebouw en dat was ook precies de bedoeling. Hiermee wilde de Romeinen de macht en de grootsheid van de keizer laten zien. Ga je naar Trier, dan moet je de basiliek van Constantijn zeker bezoeken.

basiliek van constantijn trier bezienswaardigheden

Amfitheater

Ook het amfitheater is een mooie plek om te bezoeken. Het is groot en maakt indruk als je nadenkt over wat hier vroeger gebeurde. In het theater werden onder andere gladiatorengevechten gehouden en executies uitgevoerd. Onder de vloer van het theater liggen de kelders. En daar kwamen destijds de gladiatoren en wilde dieren uit. Van het theater is niet veel overgebleven. Na de val van het West-Romeinse Rijke hebben lokale burgers veel stenen geroofd. Desondanks is het amfitheater één van de mooiste Trier bezienswaardigheden.

De Romeinse brug

De Romeinse brug over de Moezel is één van de oudste Romeinse bruggen in Europa. Een bezienswaardigheid die ook op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. De brug is nog volop in gebruik. Het is dus eigenlijk heel knap dat de Romeinen toen een brug bouwde die nog steeds intensief wordt gebruikt door het verkeer. De brug staat nog op de oorspronkelijke brugpijlers die onderdeel waren van de stadswallen uit het jaar 200 na Christus.

Kijk voor praktische informatie over je bezoek aan Trier en over de Trier bezienswaardigheden op de website van het toeristencentrum.