elburg bezienswaardigheden elburg

Elburg bezienswaardigheden: 7 mooie plekken om te bezoeken

Waarom moet je Elburg zeker eens bezoeken?

Elburg is een prachtig historisch vissersstadje. Het eeuwenoude stadje wordt gezien als één van de best bewaarde Hanzesteden van Nederland. Met mooie stadsmuren, oude vissershuisjes en romantische grachtjes. Het fraaie en kleine stadje is opvallend recht, met een rechte stadsmuur en rechte straatjes. Het stadje is eigenlijk één grote bezienswaardigheid, maar wij hebben nog eens 7 Elburg bezienswaardigheden uitgelicht die je zeker moet bezoeken.

De haven van Elburg

De haven in Elburg is een mooie plek om rond te wandelen. Het is een pittoreske haven, mooi gelegen tussen de oude huizen. Vroeger lag deze haven aan de Zuiderzee. In de haven zie je nog typische oude Nederlandse vissersboten liggen. Ook wel Botters genoemd. Maar er liggen ook een aantal fraaie en dure boten.

Bezoek ook de leuke winkeltjes bij de haven en strijk neer op één van de gezellige terrasjes. De haven Elburg is één van de mooiste Elburg bezienswaardigheden.

Vischpoort Elburg

De Vischpoort is de enige nog overgebleven stadspoort in Elburg. Een mooie bezienswaardigheid bij de haven. De poort werd gebouwd in de 15de eeuw. Daarvoor was de Vischpoort een oude verdedingstoren. Toen in 1592 de vestingwerken werden uitgebreid kreeg de poort een doorgang en werd het een stadspoort. Aan beide kanten van de poort zie je ook de oude stadsmuur. En vanaf het balkon heb je een fraai uitzicht over het stadje Elburg.

Sint-Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk torent hoog boven Elburg uit. Als je door het stadje loopt is de toren vaak te zien. De toren heeft geen spits. Deze is in 1693 afgebrand en daarna was er niet genoeg geld om hem te herstellen.

De Sint-Nicolaaskerk Elburg is het gehele zomerseizoen te bezichtigen. Het is dan ook mogelijk om de kerktoren te beklimmen. En dat is zeker de moeite waard. Vanaf de toren heb je namelijk een prachtig uitzicht over Elburg, het Veluwemeer en de Veluwe.

Gruithuis

Het gruithuis is een fraai stenen gebouw uit 1400. Gruit is een verzamelnaam voor kruiden die werden gebruikt om smaak te geven aan het middeleeuwse bier. Zoals gagel en hop. Het gruithuis werd ooit gebouwd als handelsplaats. Vanuit het huis werden bierkruiden verhandeld en geld geïnd van al het bier dat in Elburg werd gebrouwen. Ook vermoed men dat er echt bier is gebrouwen in het gruithuis Elburg. Later werd het huis vooral gebruikt als stadsboerderij.

Museum Elburg

Wil je het stadje Elburg echt beter leren kennen? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan museum Elburg. Met diverse tentoonstellingen over het stadje, de historie en de mensen. Een mooie ervaring die je ook met andere ogen naar het stadje laat kijken.

Museum Elburg bevindt zich in het oude vrouwenklooster. Ook de kazematten, een oude kanonkelder en het beroemde muurhuisje horen erbij. In het huisje leefden de armste inwoners van Elburg. Vaak grote gezinnen in een erg kleine ruimte.

Arent thoe Boecophuis

Het Arent thoe Boecophuis was waarschijnlijk het eerste stenen gebouw van Elburg. Het valt op door het balkon met de gouden leeuwen. Het stadskasteel werd gebouwd als verblijf voor de hertog die het later schonk aan rentmeester Arent thoe Boecop.

Kruidentuin De Groene Kruidhof

Een groene oase in het oudste deel van Elburg. De Groene Kruidhof is een fraaie en historische kruidentuin. De kruidentuin is gratis te bezoeken. En zeker in het voorjaar en in de zomer is het een fijne plek om tot rust te komen. Met heerlijke geuren die je tegemoet komen. Een fijne stop voor je stadswandeling of speurtocht in Elburg.

Nog meer informatie en tips over Elburg bezienswaardigheden? Bezoek de website van Bezoek Elburg.

elburg bezienswaardigheden stadsmuur