wat eten spanjaarden als lunch

Lunch in Spanje: wat eten Spanjaarden als lunch?

In de prachtige mediterrane cultuur van Spanje is eten meer dan alleen een noodzaak; het is een sociale gebeurtenis, een moment van samenzijn en genieten van de rijke smaken van het land. En geen maaltijd is belangrijker dan de lunch, of “la comida”, zoals de Spanjaarden het noemen.

Hoe laat lunchen Spanjaarden?

Om te beginnen is het belangrijk op te merken dat de lunch in Spanje een uitgebreide en langdurige aangelegenheid is. In tegenstelling tot veel andere landen wordt de lunch in Spanje pas laat in de middag genuttigd, meestal tussen 13:30 en 15:30 uur. Dit betekent dat het vaak de grootste maaltijd van de dag is en dat er ruim de tijd wordt genomen om ervan te genieten.

Eerst wat tapas en pintxos

Een kenmerkend aspect van de Spaanse lunch zijn de heerlijke tapas en pintxos, kleine hapjes die vaak worden geserveerd als voorgerecht. Tapas zijn vooral populair in het zuiden van Spanje, terwijl pintxos meer gebruikelijk zijn in het noorden, met name in het Baskenland. Deze hapjes variëren van eenvoudige olijven en kaas tot meer complexe gerechten zoals inktvis in zijn eigen inkt of gemarineerde ansjovis.

Het hoofdgerecht: arroz en paella

Na de tapas is het tijd voor het hoofdgerecht, dat vaak bestaat uit een stevig rijstgerecht. Een van de meest populaire gerechten is “arroz”, wat gewoon rijst betekent, en komt in vele vormen en smaken, zoals arroz a banda (rijst met visbouillon), arroz negro (rijst met inktvisinkt) en arroz con pollo (rijst met kip). En natuurlijk mag de beroemde paella niet ontbreken, een gerecht uit Valencia dat rijst combineert met zeevruchten, kip, konijn of groenten, afhankelijk van de regio en de voorkeuren van de kok.

Salades en groeten voor erbij

Bij de hoofdgerechten worden vaak ook salades en groenten geserveerd, zoals tomaten met olijfolie en knoflook, gegrilde paprika’s, en gemengde salades met verse groenten en kruiden. Deze bijgerechten voegen kleur, frisheid en voedingsstoffen toe aan de maaltijd en vormen een essentieel onderdeel van het mediterrane dieet waar de Spaanse keuken bekend om staat.

Zoetigheden als nagerecht

Na de hoofdmaaltijd is het tijd voor een zoete afsluiting. Spaanse desserts zijn vaak rijk en bevredigend, met ingrediënten als amandelen, honing, en citroen die veel worden gebruikt. Enkele populaire opties zijn flan (een romige custard), churros (gebakken deegstengels met chocoladesaus), en turron (een soort nougat gemaakt van honing en amandelen). Deze zoete lekkernijen zorgen voor een perfecte afsluiting van een uitgebreide Spaanse lunch.

De rol van wijn bij de lunch

Geen Spaanse maaltijd is compleet zonder een goed glas wijn. Spanje staat bekend om zijn uitstekende wijnen, variërend van frisse witte wijnen uit Rías Baixas tot robuuste rode wijnen uit Rioja en Priorat. Tijdens de lunch wordt vaak een glas wijn geserveerd om de maaltijd te begeleiden en de smaken te verbeteren. Het is een gelegenheid om te genieten van de rijke wijncultuur van Spanje en te proosten op het goede leven.

Wat eten Spajaarden als lunch?

De Spaanse lunch is veel meer dan alleen een maaltijd; het is een viering van eten, gezelschap en genot. Met zijn heerlijke gerechten, ontspannen tempo en overvloed aan smaken, is de Spaanse lunch een ervaring die je niet snel zult vergeten. Dus, de volgende keer dat je in Spanje bent, neem de tijd om te genieten van een uitgebreide lunch en laat je onderdompelen in de culinaire schatten van dit prachtige land. Buen provecho!