Toscane, de prachtige regio in Italië, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en, natuurlijk, overheerlijke keuken. En als je in Toscane bent, dan wil je natuurlijk ook genieten van al het lekkere eten en drinken. En dat is er genoeg te vinden!
In Toscane vind je veel trattoria’s die bekendstaan om hun stevige gerechten zoals “bistecca alla fiorentina” (grote T-bone steak) en “ribollita” (Toscaanse broodsoep). Vaak worden deze gerechten geserveerd in een gezellige, landelijke sfeer.
Wat moet je in Toscane eten en drinken?
10 Toscaanse gerechten en lekkernijen die je niet mag missen
Chianti wijnen
De Chianti wijnen uit Toscane zijn wereldberoemd. In Toscane kun je een Chianti-wijngaard bezoeken. Tijdens deze rondleidingen leer je meer over het productieproces van wijn en kun je verschillende wijnen proeven. Vaak krijg je er ook een kaas/vleesplankje bij, twee vliegen in één klap dus. Ook leuk: een kookworkshop volgen om te leren hoe je Chianti-wijn gebruikt in de keuken.
Bistecca alla Fiorentina
Een iconisch Toscaanse gerecht, bestaande uit een dikke T-bone steak. Dit sappige, smaakvolle stuk vlees wordt traditioneel geserveerd, waardoor de rijke, authentieke smaken van de regio volledig tot hun recht komen.
Ribollita
Een klassieke Toscaanse soep, rijk aan groenten en boordevol smaak. Een voedzame maaltijd die bestaat uit restjes brood, bonen, kool en diverse seizoensgebonden groenten, langzaam gekookt tot een hartige soep.
Pecorino-kaas
Toscane staat bekend om haar wijnen en olijfolie, maar ook om de heerlijke Pecorino-kaas, specifiek die uit Pienza.
Zwarte truffel
Deze truffel, ook wel zomertruffel genoemd, heeft een mildere smaak en wordt vaak gebruikt in lichte gerechten, zoals salades en eenvoudige pasta’s.Op sommige plekken kun je mee op truffeljacht, waar je samen met speciaal getrainde honden op zoek gaat naar truffels. Dit is een unieke ervaring die je dichter bij de natuur en de traditie brengt.
Cantucci en Vin Sato
Cantucci zijn traditionele Toscaanse amandelkoekjes, bekend om hun knapperige textuur. Ze worden vaak geserveerd met Vin Santo, een zoete dessertwijn, waarin je de koekjes doopt. Deze heerlijke lekkernij is de perfecte afsluiting van een Toscaanse maaltijd. Ook dit moet je zeker in Toscane eten.
Cinghiale in Umido
Cinghiale in Umido is een rijke Toscaanse stoofpot van gestoofd wild zwijn, gekookt met rode wijn, tomaten en aromatische kruiden. Dit hartige gerecht is een perfecte weerspiegeling van de culinaire tradities van Toscane.
Panzanella
Een verfrissende Toscaanse broodsalade, gemaakt van geweekte stukjes oud brood, tomaten, komkommer, rode ui en basilicum. Besprenkeld met olijfolie en azijn. Een heerlijk lunchgerecht voor op een warme zomerdag.
Bomboloni
Gevulde donuts die populair zijn in Toscane als ontbijt of tussendoortje. Gevuld met romige custard of jam. Ze zijn geliefd bij de Toscaanse mensen om hun luchtige textuur en rijke vulling en dus één van de meest populaire Toscaanse gerechten.
Zuccotto
Een klassiek Toscaans dessert gemaakt van cake, alcohol en vullingen zoals chocolade of noten. De cake is doordrenkt met likeur en gevuld met ricotta, chocolade en noten. Dit halve bolvormige toetje is een heerlijke mix van smaken en texturen.