stadhuis gouda geschiedenis

Stadhuis Gouda bezoeken: een mooie rondleiding

Ontdek het bijzondere verhaal van het stadhuis van Gouda.

Gouda is een stad met een rijke historie. Leuk voor een dagje weg in eigen land. De mooiste bezienswaardigheid van de stad is het oude stadhuis. Een prachtige gebouw om te zien van de buitenkant, maar zeker ook van binnen. Hier ontdek je prachtige, historische zalen. Hiervoor kun je een mooie rondleiding reserveren.

Ga je graag op ontdekking in mooie stadjes?
[mks_button size=”medium” title=”BEKIJK SPEURTOCHENPAKKET” style=”squared” url=”https://www.foodreizen.nl/bestel-digitaal” target=”_self” bg_color=”#50aeb5″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Geschiedenis stadhuis Gouda

Het stadhuis van Gouda is indrukwekkend. Wat het bijzonder maakt, is dat het stadhuis helemaal alleen midden op het plein staat. En dat heeft een belangrijke reden. De voorloper van dit stadhuis is verloren gegaan tijdens de stadsbrand van 1361. Later gaf de stadsheer toestemming voor de bouw van een nieuw stadhuis. De enige eis: het stadhuis moest midden op de markt komen. Zo zou het minder vatbaar zijn voor brand.

Wat is het bouwjaar van het stadhuis in Gouda?

In 1448 werd gestart met de bouw. De bouw was pas volledig klaar in 1459. In de tussentijd werd het stadhuis al wel geopend, namelijk in 1450, voordat het gebouw volledig was opgeleverd. 1448 wordt wel gezien als het officiële bouwjaar stadhuis Gouda.

stadhuis gouda bezoeken

Stadhuis Gouda bezoeken

Stadhuis Gouda bezoeken? Het oude stadhuis in Gouda heeft een prachtige trouwzaal, burgemeesterkamer en raadszaal die je mag bezoeken. Vanwege de prachtige trouwzaal willen veel verliefde stellen hier trouwen.

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van het stadhuis is het klokkenspel met de mechanische poppen. Gebouwd in 1961. Het klokkenspel draait om Floris V., die ervoor zorgde dat Gouda in 1272 stadsrechten kreeg. Ieder half uur, op 2 minuten na het uur en na het halve uur, zie en hoor je een mooie uitvoering van het klokkenspel stadhuis Gouda.

Stadhuis Gouda rondleiding

Wanneer kun je het stadhuis in Gouda bezoeken? Dit kan in de zomermaanden op zaterdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Je krijgt dan een rondleiding van leden van de vereniging Die Goude. Wil je daarna nog meer leren over de geschiedenis van Gouda? Dan is er na de rondleiding stadhuis Gouda een boek te koop over de geschiedenis van de stad.

Met Sleutels van de stad beleef je een speurtocht Gouda om de gehele stad beter te leren kennen op een leuke en leerzame manier.

Meer informatie vind je op de website van Welkom in Gouda.

stadhuis gouda bezoeken rondleiding