appingedam bezienswaardigheden appingedam

Appingedam bezienswaardigheden: 5 mooie plekken

Ontdek de pittoreske havenstad met de rijke historie.

Appingedam is een pittoreske havenstad met een rijke historie. Met mooie steegjes, straatjes en vooral ook heel veel fraaie bruggetjes die over de grachten hangen. Vroeger was Appingedam een belangrijke handelsplaats. In de binnenstad is dat nog goed zichtbaar. Ontdek de unieke hangende keukens, de historische kerken, de pittoreske jachthaven en de talloze monumenten.

Appingedam bezienswaardigheden: welke 5 plekken moet je zeker bezoeken?

Hangende keukens van Appingedam

Eén van de bijzondere Appingedam bezienswaardigheden zijn de hangende keukens. Deze zie je langs het water van de Damsterdiep. Drie huizen uit de middeleeuwen hebben een zwevende keuken uitgebouwd om meer ruimte te creëren. Aan de voorzijde was namelijk te weinig ruimte. De keukens hangen letterlijk boven het water van de Damsterdiep.

Wil je de hangende keukens van Appingedam gaan bekijken? Het is niet zo moeilijk om ze te vinden. Je vindt ze namelijk in het hart van de binnenstad. Wanneer je een stadswandeling maakt, kom je ze waarschijnlijk vanzelf tegen. Een bijzonder gezicht.

hangende bruggen appingedam bezienswaardigheden

Jachthaven Appingedam

De jachthaven Appingedam is een mooie plek om rond te dwalen. De haven ligt middenin het centrum. Op loopafstand van de schilderachtige binnenstad of het winkelcentrum Overdiep. Bij het paviljoen kun je even rustig wat drinken terwijl je uitkijkt over de haven. In de jachthaven Appingedam liggen vaak mooie boten.

Tip: vanuit de jachthaven Appingedam kun je een rondvaart maken met de Damsterveer. De tocht duurt ongeveer een uur. Een mooie manier om de oude binnenstad te ontdekken.

Wil je graag iets actiefs doen in Appingedam? In de jachthaven kun je een kano huren. Hiermee kun je een prachtige vaartocht maken door de stad. Je vaart dan bijvoorbeeld ook onder de zwevende keukens door.

Museum Appingedam

Appingedam is een stad met een rijke geschiedenis. Vroeger was Appingedam een belangrijke handelsstad en daarmee een belangrijke ‘concurrent’ voor de stad Groningen. Wil je meer leren over de geschiedenis? Dan is het een goed idee om Museum Stad Appingedam te bezoeken.

Museum Appingedam ligt op een prachtige locatie. Midden in de Wijkstraat, tegenover de historische Nicolaïkerk. Dit is bij uitstek het museum om meer te leren over de geschiedenis van Appingedam en de regio.

Nicolaïkerk Appingedam

De Nicolaikerk staat midden in het centrum van Appingedam. Op de grens tussen het oude deel van de stad en het nieuwere Overdiep winkelgebied. De kerk is de grootste kerk van de regio. Eén van de meest bijzondere Appingedam bezienswaardigheden.

De kerk is gebouwd in de Romano-gotische stijl. Een stijl die je veel terugziet in de provincie Groningen. Het is geen kerk met allerlei versieringen maar hij heeft juist een meer robuuste en stoere uitstraling. De kerk is gebouwd in de 13de eeuw maar hij heeft de tijd goed doorstaan. De Nicolaïkerk Appingedam is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Damstertoren

Bij de Nicolaikerk hoort ook de damstertoren. Deze staat tegen de kerk aan. Het is de eerste toren van Appingedam en werd gebouwd rond 1250. In 1834 werd er een nieuwe toren gebouwd omdat er in de oude toren scheuren ontstonden. In de nieuwe toren werd in 1911 het grootste carillon van Nederland gebouwd. Het bestaat uit 25 klokken, gegoten door de Engelse klokkengieter John Taylor. En dit was nog maar het begin, want later werd het carillon nog regelmatig uitgebreid.

Appingedam is een mooie bestemming voor een stadswandeling of speurtocht Appingedam.

appingedam bezienswaardigheden stadhuis