leiden bezienswaardigheden toeristische attracties

Leiden bezienswaardigheden: 7 toeristische attracties

Een bruisende stad met een rijke geschiedenis.

Leiden bezienswaardigheden

Leiden is een stad met een rijke geschiedenis. De welvaart heeft Leiden te danken aan de wereldberoemde universiteit. Deze werd ooit geschonken aan de stad door Willem van Oranje nadat Leiden een zware belegering van de Spanjaarden had doorstaan. Mede dankzij de universiteit, en ook vanwege de vele musea, staat Leiden bekend als kennisstad.

Leiden heeft een prachtig historisch centrum. Het is een oude stad met talloze fraaie gebouwen, mooie pleinen en leuke straatjes. Maar Leiden is ook een bruisende en gezellige stad waar genoeg te beleven is. Wij selecteerden 7 toeristische attracties. Waar moet je volgens ons echt naartoe als je Leiden gaat bezoeken?

Tip voor gezinnen met kinderen: in de reisgids Time to momo – Kidsproof vind je nog meer leuke tips voor je bezoek aan Leiden.

Leiden toeristische attracties: waar moet je naartoe?

Museum Naturalis

Museum Naturalis is één van de meest bekende musea van Nederland. Een natuurhistorisch museum met zo’n 42 miljoen objecten. Daarmee behoort de collectie tot de top 5 van de wereld.

In Naturalis ga je op expeditie. Je krijgt een kijkje in de diversiteit van de aarde. Zo volg je de evolutie van dieren, planten en al het andere leven. Het museum heeft 2,2 miljoen fossielen en 500.000 gesteenten en mineralen. Ook heeft Naturalis 380 duizend vogels, 125 duizend vissen, 60 duizend reptielen en amfibieën, 50 duizend zoogdieren en 14,6 miljoen insecten.

Voor kinderen worden er leuke dingen georganiseerd zoals verschillende speurtochten en workshops. En het is ook mogelijk om een kinderfeestje te geven in het museum. Naturalis is één van de meest populaire Leiden toeristische attracties.

De Waag

De Leidse Waag is een prachtig gebouw aan de Aalmarkt. Een rijksmonument in Hollands classicistische stijl, gebouwd in de 17de eeuw als vervanging van de oude houten waag.

De Waag was het gebouw waar vroeger goederen werden gewogen zoals kaas en boter. Handelaren waren hiertoe verplicht. Op een eerlijke manier, zodat er geen discussie kon ontstaan op de markt. Het mooie gebouw is nu één van de meest populaire Leiden bezienswaardigheden.

leiden bezienswaardigheden waag

De Zijlpoort

De Zijlpoort is de meest bekende stadspoort van Leiden. Een prachtige toegangspoort naar de stad. Leiden had vroeger tientallen stadspoorten maar alleen de Zijlpoort en de Morspoort zijn nog overgebleven.

Burcht van Leiden

De Burcht van Leiden is een kenmerkende ronde burcht in het centrum van de stad. Gelegen op een heuvel. Het is één van de best bewaard gebleven burchten van Nederland. De burcht werd gebouwd rond het jaar 1000 na Christus. Vanaf de burcht heb je een fraai uitzicht over de stad Leiden. De burcht is leuk om even te bezoeken. En dat kan het gehele jaar door.

De Beestenmarkt

De beestenmarkt is misschien wel de meest gezellige plek van Leiden. Aan deze markt zijn vele cafés en restaurants gevestigd. Een mooie plek om in de zomer te genieten van een hapje en een drankje op één van de vele terrasjes.

De beestenmarkt dankt zijn naam aan de veemarkt, die vanaf 1616 werd gehouden op het plein. Veehandelaren verkochten dieren hier volgens de handjeklap methode. De markt werd altijd traditioneel geopend met het luiden van een schapenbel. De laatste bel, uit 1734, hangt nu nog tussen de gevels van huisnummer 9 en 10.

Hortus botanicus

Een andere poulaire Leiden toeristische attractie is Hortus botanicus. De oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. De tuin werd enkele jaren na de opening van de universiteit van Leiden aangelegd. Destijds vooral met het doel om geneeskrachtige planten te bestuderen.

Nu bestaat de botanische tuin uit verschillende delen. Je kunt een wandeling maken door diverse tuinen en zo kennismaken met allerlei exotische bomen en planten. Zoals de bijzondere Victoria amazonica: de grootste leliesoort ter wereld met grote drijvende bladeren met een doorsnee tot wel 3 meter. Hier kunnen zelfs baby’s op blijven drijven. Wat ons betreft is Hortus botanicus één van de leukste toeristische attracties in Leiden.

De Koornbrug

Het is één van de meest gefotografeerde plekjes in Leiden. De Koornbrug is een prachtige historische stenen boogbrug. Hangend over de nieuwe Rijn in het centrum van Leiden. Bijzonder is ook de overkapping over de brug. Ooit gebouwd om de schuiten met koren droog te houden bij slecht weer. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over het water maar ook op de Heilige Lodewijkkerk. De Koornbrug is één van de mooiste Leiden bezienswaardigheden.

Nog meer tips en praktische informatie voor de Leiden bezienswaardigheden vind je op de website van Visit Leiden.

leiden bezienswaardigheden leiden