wat eten spanjaarden als avondeten

Avondeten in Spanje: wat eten Spanjaarden als avondeten?

In de bruisende en levendige culinaire wereld van Spanje is het avondeten, of “la cena”, een belangrijk moment van de dag waarop families samenkomen en genieten van heerlijke gerechten. Net als de lunch is het avondeten een sociale gebeurtenis die draait om lekker eten, goede wijn en gezelligheid.

Hoe laat eten Spanjaarden in de avond?

Het avondeten in Spanje wordt meestal later op de avond genuttigd dan in veel andere landen. Het begint vaak rond 20:00 uur of zelfs later, afhankelijk van de regio en de gewoonten van de mensen. Dit betekent dat het avondeten een ontspannen en langdurige aangelegenheid is, waarbij de nadruk ligt op genieten van goed eten en goed gezelschap.

Om te beginnen: tapas en montaditos

Net als bij de lunch zijn tapas een geliefd onderdeel van het avondeten in Spanje. Deze kleine hapjes zijn perfect om te delen en komen in vele smaken en variëteiten, zoals inktvisringen, patatas bravas, en chorizo ​​in rode wijnsaus. Een andere populaire keuze zijn montaditos, kleine broodjes belegd met verschillende ingrediënten zoals serranoham, tonijnsalade, of ansjovis met olijven.

Het hoofdgerecht: een gevarieerd aanbod

Voor het hoofdgerecht hebben Spanjaarden een gevarieerde keuze aan gerechten. Vis en zeevruchten zijn populair in kustgebieden, terwijl vleesgerechten zoals gegrilde entrecote, stoofvlees, en lamsvlees de voorkeur hebben in het binnenland. Een klassiek gerecht dat vaak wordt gegeten als avondeten is “pollo al ajillo”, kip gebakken met knoflook en kruiden, geserveerd met aardappelen of rijst.

Avondeten in Spanje met salades en groenten

Bij het hoofdgerecht worden vaak ook salades en groenten geserveerd, zoals tomaten met ui en olijfolie, gegrilde groenten, en gemengde salades met noten en kaas. Deze bijgerechten voegen kleur, frisheid en voedingsstoffen toe aan de maaltijd en vormen een essentieel onderdeel van het mediterrane dieet waar de Spaanse keuken bekend om staat.

Zoetigheden als nagerecht

Na het hoofdgerecht is het tijd voor een zoete afsluiting. Spaanse desserts zijn vaak rijk en bevredigend, met ingrediënten als amandelen, honing, en chocolade die veel worden gebruikt. Enkele populaire opties zijn “flan de huevo”, een romige vanillepudding, “crema catalana”, een karamelpudding, en “tarta de Santiago”, een amandelcake uit Galicië.

De rol van wijn bij het avondeten

Geen Spaanse maaltijd is compleet zonder een goed glas wijn. Spanje staat bekend om zijn uitstekende wijnen, variërend van frisse witte wijnen uit Rías Baixas tot robuuste rode wijnen uit Rioja en Priorat. Tijdens het avondeten wordt vaak een glas wijn geserveerd om de maaltijd te begeleiden en de smaken te verbeteren. Het is een gelegenheid om te genieten van de rijke wijncultuur van Spanje en te proosten op het goede leven.

Wat eten Spanjaarden als avondeten

Het avondeten in Spanje is een smakelijke en ontspannen aangelegenheid, waarbij de nadruk ligt op lekker eten, goed gezelschap en het genieten van het goede leven. Met zijn gevarieerde gerechten, ontspannen tempo en overvloed aan smaken, is de Spaanse avondmaaltijd een ervaring die je niet snel zult vergeten.